Stephen Belgin – Bernard Lietaer: Új pénz egy új világnak

A Bankráció Kft. saját kiadású könyve
 • Gergely Péter
  BankRáció.hu társalapító

  A pénz vagy annak hiánya a mindennapjainkat is meghatározza. Mivel már gyerekkorunk óta velünk van, mindennap használjuk, azt gondolhatnánk, hogy értünk hozzá, és racionális döntéseket hozunk pénzügyeinkkel kapcsolatban.

  A régi közgazdaságtani elvek szerint a vásárlók mindig igyekeznek tökéletes döntést hozni, mert minden információ a rendelkezésükre áll. Miután elvégeztem a főiskolát és közgazdász lettem, rádöbbentem, hogy ez mennyire távol áll a valóságtól.

  Valójában nem tudunk semmit a pénzről és annak helyes működéséről, ezért rengeteg irracionális döntést hozunk, amin milliókat veszítünk.

  Tovább

  Erre az egyik legjobb példa a lakásvásárlás és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvétel, ami évtizedekre meghatározza az életünket. Úgy láttuk, hogy az emberek rendkívül tájékozatlanok a pénzügyeket illetően, és sokszor a legalapvetőbb dolgokat sem értik meg. Fura módon abban nagyon jók vagyunk, hogy a kifli vagy a mosópor árát több áruházban is összehasonlítsuk, bújjuk az akciós újságokat, viszont az, hogy melyik lakáshitelt vagy bankszámlát fizetjük 10–20 évig, még mindig egy vakfolt, pedig éppen ezen lehetne egy jó döntéssel akár több évnyi fizetésünket megspórolni. Ez a felismerés indította el azt az ötletet, hogy létrehozzuk a BankRáció.hu-t, ahol több mint 30 bank ajánlatait lehet áttekinteni, és kalkulátorainkkal segítünk, hogy megalapozott döntések szülessenek.

  A vállalkozást 2011-ben, a válság közepén indítottuk el, később egyesültünk a piacvezető ingatlanhirdetéseket listázó oldallal, az ingatlan.com-mal. Akkoriban sokat gondolkodtunk, hogy miért van az utóbbi évtizedekben ilyen sok válság, miként lehetne ezek ellen védekezni (a pénzt máshogy használni vagy a pénzügyi rendszert átalakítani), hogy stabilabbak legyenek a gazdaságok és hogy ne álljon meg az élet, ha akadozik vagy leáll a hitelezés.

  Ekkor találtunk rá az Új pénz egy új világnak című könyvre, ami a kiegészítő pénzekről szól. Már az első fejezet után nagyon érdekesnek találtuk a könyv megközelítését. Könnyen, érthetően és egyszerű példákkal mutatja be, hogy mi az a pénz, és milyen fontos szerepet játszottak a történelem során a kiegészítő pénzek a válságok elkerülésében vagy kezelésében.

  A legjobban Curitiba város „meséje” varázsolt el. Curitiba egy brazil nagyváros, nyomornegyedekkel. Amikor a város új polgármestert kapott, szerette volna megoldani városa főbb problémáit, a szegénynegyedek felszámolását, és a szűk utcákat, sikátorokat elborító szeméthegyek megszüntetését. A polgármester választhatta volna azt a megoldást is, hogy ledózeroltatja a szegénynegyed házait. De inkább azt választotta, hogy mindenki, aki leadott egy zsák szelektíven gyűjtött szemetet, kapott egy utalványt, amit beválthatott buszjegyre, vagy becserélhetett gyümölcsre, zöldségre. Mivel a szemétgyűjtés nem került külön pénzébe a szegényeknek, és idejük is volt, elvitték a szemetet a leadóhelyre, megkapták az utalványt, és beváltották buszjegyre. A buszjeggyel már be tudtak utazni a városba, hogy munkát kereshessenek. Nagyon egyszerű megoldás, szinte semmibe se került, mégis néhány év alatt megoldotta a város és az emberek problémáját és mára Curitiba Brazília egyik legfejlettebb városa lett.

  Az ilyen kiegészítő pénzek, mint a fenti történetben a buszjegy-utalvány, bárhol, bármikor bevezethetők, minden élethelyzetre alkalmazhatók.

  Van a könyvben egy másik történet, ami szintén Brazíliában játszódik, ahol óriási a szegénység. Ebben a történetben a szegényebb diákoknak az nyújtja a megoldást a továbbtanulásra, hogy korrepetálást vállalnak, amiért kapnak egy bizonyos kiegészítő pénzt, amit beválthatnak arra, hogy ők is segítséget kérjenek. Jól le van írva a könyvben, hogy ez a rendszer hogyan működik, a lényege, hogy végül a legtöbb kiegészítő pénz a legfelsőbb évfolyamosokhoz jut, akik ezt a kiegészítő pénzt beválthatják igazi pénzre, amiből tudják fedezni továbbtanulásukat. Az ötlet nemcsak a szegényebb gyerekek továbbtanulását oldja meg, hanem össze is ismerteti a gyerekeket egymással, megtanítja őket kapcsolatokat teremteni és ápolni, így hosszú távon elég nagy társadalmi haszna is van.

  Ekkor világosodott meg előttem, hogy a pénz önmagában sohasem rossz, csak sokszor nem megfelelően használjuk. Túl sokan tekintik életcéljuknak a meggazdagodást és a vagyon felhalmozását ahelyett, hogy olyan rendszereket alakítanánk ki, ahol a pénz magától dolgozik, kihozza az emberekből a jót, az egymásnak segíteni akarást és a problémák egyszerű megoldását.

  Előtte fogalmunk sem volt arról, hogy jelenleg Európa több országában és számos más országban is vannak ilyen kiegészítő pénzek, amik sokkal ellenállóbbá teszik a gazdaságot, azzal, hogy segítik az emberek és a vállalkozások egymás közötti csereügyleteinek elszámolását. Úgy gondoltuk, hogy tennünk kell azért, hogy többen megismerjék azokat az elveket és rendszereket, amik sok millió ember életét teszik kiszámíthatóbbá. Felvettük az íróval a kapcsolatot, és miután megvásároltuk a jogokat, lefordíttattuk a könyvet, lefordíttattuk a könyvet, utána sajnos a fiókban állt évekig. Már akkor is biztosak voltunk benne, hogy a könyvbe fektetett pénzünk és több ezer órás munkánk anyagilag nem fog megtérülni, de ez sohasem kedvetlenített el minket. Végül úgy döntöttünk, hogy elektronikus formában ingyenesen elérhetővé tesszük mindenki számára a teljes könyvet, mert ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az olvasók – köztük a döntéshozók – minél szélesebb köre használja azt a több ezer éves tudást és tapasztalatot, amit megismerhetünk a könyv rengeteg érdekes történetéből.

  Habár ezen sorok írásakor a válságból már kijöttünk, biztosak vagyunk benne, hogy újabb válságok lesznek, amikre érdemes lenne nemzetgazdaságilag is felkészülni, illetve olyan rendszereket megalkotni, amik a negatív hatások nagy részétől megvédenek minket.

 • Mészáros Dávid
  ingatlan.com alapító és tulajdonos

  Bár ez a könyv a pénzről szól, mégis a nyomdai kiadás mellett interneten ingyenesen is letölthetővé tettük.

  A célunk ezzel az, hogy minél több ember megértse, mi is az a pénz, hogyan lehet belőle több, vagy miért nincs elég és egyáltalán mire jó.

  A pénz életünk egyikmeghatározó dolga, mégis alig tanulunk róla valamit az iskolában.

  A pénzügyi kultúra fejlesztése egyfajta világmegváltás, küldetés, amit a BankRáció.hu alapítói a zászlajukra tűztek. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy cégnek legyen egy nagy és jó küldetése.

  Tovább

  Amikor úgy döntöttem az ingatlan.com alapító-tulajdonosaként, hogy beszállunk a BankRációba, a leginkább az a szemléletmód győzött meg, ahogyan Gergely Péter, a BankRáció.hu társalapítója gondolkozott erről a küldetésről.

  Úgy vélem, most a 21. század elején az átütően sikeres új internetes megoldások mind hasonló küldetéssel bírnak: csinálni valamit, ami sokkal jobb és olcsóbb, mint ami előtte volt. Csak így tud előrehaladni hazánk, de az egész emberiség is. Ebben nagyon hasonlóan gondolkoztunk, és így, hogy a BankRáció.hu és az ingatlan.com egyesült, már közösen megyünk tovább kiváló kollégáinkkal együtt ezen az úton.

  Rengeteget dolgoztunk ezen a könyvön, hogy igazán jó legyen a fordítás, és hibátlan a szöveg. Kérem, forgassák haszonnal, fogadják szeretettel, és örömmel veszünk minden gondolatot, kommentet, ami a témában felmerül Önökben!

  A könyv blogja:
  https://www.bankracio.hu/blogpost/575-uj-penz-egy-uj-vilagnak

Töltse le ingyen! pdf azw3 epub mobi

Vagy rendelje meg a libri.hu-n!

© 2017 Bankrációkft.hu